ΔΗΜΗΤΣΑΝΑ - Ι.Μ. ΑΙΜΥΑΛΩΝ - ΣΤΕΜΝΙΤΣΑ - ΖΑΤΟΥΝΑ - Ι.Μ. ΦΙΛΟΣΟΦΟΥ - Ι. Μ.ΑΓ. ΙΩΑΝΝΗ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ - ΒΥΤΙΝΑ

Ιούνιος 8, 2019
2ήμερη
60€ / άτομο

ΠΕΖΟΠΟΡΙΑ ΣΤΟ ΦΑΡΑΓΓΙ ΤΟΥ ΛΟΥΣΙΟΥ
Ένα μαγευτικό διήμερο στα Αρκαδικά Χωριά

 

Τιμή συμμετοχής κατ’  άτομο 60,00 ευρώ για διαμονή σε δίκλινο σε παραδοσιακό ξενώνα στην Ζάτουνα.

1η ΗΜΕΡΑ
Αναχώρηση πρωί 07.00 από τον σταθμό του υπεραστικού ΚΤΕΛ Ν. ΑΧΑΙΑΣ. Ξεκινάμε την εκδρομή μας κάνοντας μια ενδιάμεση στάση στα Τριπόταμα για ξεκούραση. Φτάνουμε στην γραφική Δημητσάνα.  Ένας οικισμός διατηρητέος, γεμάτος μνήμες, ιστορία και μύθους. Είναι ολόκληρη ένα ζωντανό μουσείο παραδοσιακής αρχιτεκτονικής, με τα ωραία πετρόκτιστα κτίριά της, τα φιδωτά κατηφορικά δρομάκια της, τις νεροτριβές της, ένα μουσείο ιστορίας με τα παλαιά μοναστήρια της, τα βυζαντινά και τα εκκλησιαστικά ιερά κειμήλια, την βιβλιοθήκη της με τα σπάνια έγγραφα και κώδικες, τους μπαρουτόμυλους, τις αρχαιολογικές και λαογραφικές συλλογές της.
 
Εκεί  θα επισκεφτούμε την  περίφημη και πλουσιότατη Βιβλιοθήκη που ιδρύθηκε το 1764 από τους μοναχούς Γεράσιμο Γούνα και Αγάπιο Λεονάρδο. Κατά την Τουρκοκρατία συγκαταλεγόταν μεταξύ των τεσσάρων βιβλιοθηκών που υπήρχαν στην Ελλάδα και περιείχε 5.000 τόμους.  Σήμερα η βιβλιοθήκη έχει ανασυγκροτηθεί και τα βιβλία της υπολογίζονται σε 15000 τόμους. Περιλαμβάνει χειρόγραφους κώδικες, παλαιότυπα βιβλία του 16ου αι. και πλούσιο ιστορικό αρχείο. Στο κτήριο στεγάζεται η βιβλιοθήκη, λαογραφική συλλογή καθώς και αρχαιολογική συλλογή με ευρήματα από την Αρχαία Τεύθιδα. Μεταξύ των εκθεμάτων υπάρχει και η σέλα του οπλαρχηγού Παπαφλέσσα, έγγραφα του αγώνα και η λάρνακα με τα οστά του Παλαιών Πατρών Γερμανού. Το αριστερό τμήμα του κτηρίου στεγάζει το Δημοτικό Σχολείο της Δημητσάνας.
Στην συνέχεια θα επισκεφτούμε το Εκκλησιαστικό Μουσείο της Δημητσάνας. Πρόκειται για μια διώροφη μονοκατοικία με υπόγειο, που διατηρεί την αρχική της παραδοσιακή αρχιτεκτονική. Στους χώρους των δύο ορόφων, που επικοινωνούν μεταξύ τους με εσωτερική πέτρινη κλίμακα, έχουν προστεθεί ειδικές προθήκες που περιέχουν τα εκθέματα, ενώ το υπόγειό της, που ήταν το κελάρι του σπιτιού, έχει διαμορφωθεί σε μικρό ναό προς τιμή του Αγίου Γρηγορίου Ε΄.
Επόμενή μας στάση η επίσκεψη στο  μουσείο υδροκίνησης λίγο πιο έξω από την Δημητσάνα. Δημιουργήθηκε το 1997 και είναι το μοναδικό μουσείο στην Ελλάδα και στα Βαλκάνια όπου προβάλλει την τεχνολογία της προβιομηχανικής εποχής με κινητήρια δύναμη το νερό.

 
Στα δρόμο που ενώνει τη Στεμνίτσα με τη Δημητσάνα, χτισμένη στους πρόποδες της Κλινίτσας, σε μια καταπράσινη χαράδρα που σχηματίζει το Ζυγοβιστινόρεμα βρίσκεται η ιστορική Μονή Αιμυαλών αφιερωμένη στη γέννηση της Θεοτόκου. Ιδρύθηκε στα τέλη του 16ου- αρχές του 17ου αιώνα και σήμερα αποτελείται από δύο οικοδομήματα που σχηματίζουν «Τ» στην κοιλότητα του βράχου πάνω στην οποία είναι χτισμένη. Σύμφωνα με τις δύο επικρατέστερες εκδοχές πήρε το όνομά της είτε από τα σαλιγκάρια που υπάρχουν σε αφθονία στην περιοχή, που στη μανιάτικα ονομάζονται «αιμυαλοί» είτε από τον τόπο καταγωγής των ιδρυτών της, οι οποίοι κατάγονταν από τους Αιμυαλούς Μεσσηνίας. Στη Μονή φυλάσσονται εκκλησιαστικά κειμήλια σημαντικής αξίας και ξυλόγλυπτο τέμπλο που χρονολογείται στα 1632 μ.Χ.
 
Μετά συνεχίζουμε για την Ζάτουνα,  ένα γραφικό χωριό χτισμένο στα 1.020 μ. υψόμετρο και συγκρατεί πληθυσμό 40 μόνιμων κατοίκων. Το χωριό έχει τη δική του ξεχωριστή ταυτότητα και είναι σχετικά αδικημένο απέναντι στη διάσημη γειτόνισσα Δημητσάνα. Και όμορφα σπίτια διαθέτει και παραδοσιακά λιθόστρωτα δρομάκια και ξενώνα έχει και ταβέρνες και καφενέδες. Στη Ζάτουνα κατά τη διάρκεια της δικτατορίας εξορίστηκε ο κορυφαίος Έλληνας μουσικοσυνθέτης, ο Μίκης Θεοδωράκης. Σώζεται το σπίτι στο οποίο ζούσε έγκλειστος (και φρουρούμενος) με την οικογένειά του. Προς τιμήν του στη Ζάτουνα έχει ιδρυθεί το "Διεθνές Κέντρον Μίκης Θεοδωράκης", που στεγάζεται στο παλιό δημοτικό σχολείο του χωριού όπου και θα ξεναγηθούμε.   Τακτοποίηση στο ξενώνα και φαγητό σε γραφική ταβέρνα του χωριού.

Μετά το φαγητό ξεκούραση στα δωμάτιά μας Ο απογευματινός μας καφές  θα είναι  στην γραφική Στεμνίτσα η οποία είναι κηρυγμένη ως ιστορικός διατηρητέος οικισμός από το 1985, αποτελεί ολόκληρη ένα αξιοθέατο για την φυσική της ομορφιά και θέση αλλά κυρίως για την παραδοσιακή αρχιτεκτονική της, τα πέτρινα αρχοντικά της, την θέα προς το φαράγγι, τα γραφικά καλντερίμια της, τις παλιές εκκλησίες της και τα παραδοσιακά της καταστήματα.  
Μία βραδυνή βόλτα στα γραφικά στενά της Δημητσάνας θα κλείσει την υπέροχη αυτή ημέρα.

2η ΗΜΕΡΑ
Αφού πάρουμε το πρωϊνό στο ξενώνα  μας θα πάμε να επισκεφτούμε την Ιερά Μονή Φιλοσόφου ,η οποία σήμερα αποτελεί μετόχι της Μονής Προδρόμου και  είναι αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου. Χτίστηκε στα 1661 και έχει απόλυτα αρμονικό σταυροειδές σχήμα, με σημαντικής τέχνης τοιχογραφίες και εξαιρετικά διακοσμημένο ξύλινο τέμπλο, φιλοτεχνημένα από τον αγιογράφο Βίκτωρα ενώ δεσπόζει η εικόνα του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου.
Η Παλαιά Μονή Φιλοσόφου αποτελεί ίσως το πιο σημαντικό βυζαντινό μνημείο και ένα από τα παλαιότερα μοναστήρια της Πελοποννήσου. Το όνομά της προέρχεται από τον ιδρυτή της, τον Δημητσανίτη Ιωάννη Λαμπαρδόπουλο, τον επονομαζόμενο «φιλόσοφο», έναν διανοούμενο και πρόσωπο της αυλής του αυτοκράτορα Νικηφόρου Φωκά. Χτισμένη το 963 μ.Χ. γνωρίζει μεγάλη ακμή τον 17ο αιώνα και δεν εγκαταλείπεται όταν το 1691 χτίζεται η Νέα Μονή.
Είναι ευρύτερα γνωστή ως «Κρυφό Σχολειό», βρίσκεται στον ιερό βράχο της Μονόπορης, στη δυτική πλευρά της χαράδρας του Λούσιου, σε ύψος 200 μ. από την κοίτη του ποταμού. Σύμφωνα με την παράδοση εκεί λειτουργούσε σχολείο στα χρόνια της Τουρκοκρατίας, που εξελίχθηκε, στη Νέα Μονή πια, σε σημαντική σχολή, η οποία λειτούργησε ως το 1764 οπότε και μεταφέρθηκε στη Δημητσάνα.
    Όποιος θέλει να ξυπνήσει ψυχή και σώμα θα βάλει άνετα παπούτσια και θα ξεκινήσει να κάνει το πέρασμα του φαραγγιού του ποταμού Λούσιου για να βρεθεί στην απέναντι μεριά για την Ι.Μ. Ιωάννη Προδρόμου. Η διαδρομή είναι περίπου 1,5-2 ώρες με κατάβαση και ανάβαση αλλά η φύση σου ανταποδίδει την όλη γλυκιά κούραση. Μία διαδρομή μέσα στο πράσινο και με τον ήχο του ποταμού Λούσιου. Όποιος δεν επιθυμεί να κάνει την διαδρομή με τα πόδια θα συνεχίσει με το λεωφορείο για την Ι.Μ. Προδρόμου όπου θα περιμένει και τους περιπατητές. Το τοπίο είναι επιβλητικό και θυμίζει Μετέωρα και Μέγα Σπήλαιο.   Ο  ναός του Αγ. Ιωάννου του Προδρόμου είναι μονόκλιτη θολωτή βασιλική και κοσμείται με αξιόλογες αγιογραφίες. Τοιχογραφίες υπάρχουν και εκτός του ναού μαγνητίζοντας το βλέμμα κάθε επισκέπτη. Η μονή αυτή ως κοινόβιο μοναστήρι έγινε μάλλον στα μέσα του 16ου αι. αλλά από το 12ο αι. άκμαζαν στην περιοχή πολλά ασκητήρια με σπουδαιότερο αυτό του Τιμίου Προδρόμου. Επί τουρκοκρατίας (16ο αι.) τα ασκητήρια αυτά ενώθηκαν αποτελώντας τη Μονή. Από την αρχή της ίδρυσης έγινε σταυροπηγιακή. Κατά την επανάσταση του 1821 η μονή αποτέλεσε καταφύγιο και νοσοκομείο για τους αγωνιστές. Το 1834 η μονή διαλύθηκε λόγω ενός διατάγματος περί διάλυσης μονών, που έχουν κάτω από 7 μοναχούς. Το 1838 όμως έγινε ανασύσταση της μονής και γνώρισε μεγάλη ακμή υλική και πνευματική.
Το μεσημέρι φαγητό στην Δημητσάνα ή σε κάποιο άλλο ταβερνάκι της περιοχής  και συνεχίζουμε για τον καφέ μας στην γραφική Βυτίνα το πετράδι του Μαινάλου. Απλώνεται μέσα στο Μαίναλο, τα έλατα την οριοθετούν και την αρωματίζουν και την προικίζουν με το σπάνιο κλίμα της που εδώ και χρόνια θεωρήθηκε θεραπευτικό ψυχής και σώματος
 
Επιστροφή στην πόλη μας γεμάτοι με όφορφες καταπράσινες εικόνες.
Τιμή συμμετοχής κατ’ άτομο  60,00 ευρώ για διαμονή σε δίκλινο δωμάτιο

Στην τιμή περιλαμβάνεται:
•    Μία διανυκτέρευση  στον παραδοσιακό  ξενώνα Έλοβα στην Ζάτουνα με  πρωϊνό
•    Αρχηγός - ασφάλιση

Παρατηρήσεις:    
•    Η επίσκεψη των ενδιάμεσων χωριών μπορεί να γίνει με διαφορετική  σειρά για την καλύτερη προς των επιβατών εξυπηρέτηση.
•    Η μετακίνηση θα γίνει με πολυτελές  λεωφορείο 20 θέσεων